Stockholm 1967 del 2, fotograferade av Henrik Henrikson


Här vid Allmänna gränd på Djurgården gick man ombord på färjan till Slussen. 
Det kostade en krona för vuxna och 50 öre för barn. Färjan gick varje kvart.

Spårvagn med sina kontaktledningar på Birger Jarlsgatan. Till vänster skymtar spårvagnshallarna. Spårvagn nr 7 gick på den här tiden från Vanadisplan. Jag kommer ihåg att när jag var fem-sex år åkte mamma och jag med sjuan ut till Skansen på Djurgården.

Rivningskvarteren vid Vattugatan, mellan Drottninggatan och Vasagatan. I det här området byggdes senare ett fem våningar högt parkeringshus. Det låg i tiden att riva bostadshus och ersätta med parkeringshus, men numera inser man det vansinniga i detta. Så parkeringshuset revs 2003.

Halva Essingeleden, den östra körbanan, invigdes i augusti 1966. Den västra körbanan skulle inte öppnas förrän mer än ett år senare. På bilden syns Fredhällstunneln. Det bildades som synes bilköer redan då.

Hörnet Tyska Skolgränd och Själagårdsgatan i Gamla stan. 
På många väggar i Stockholm kunde man finna klotter mot USAs krig i Vietnam.

Jag stod på Malmskillnadsgatans viadukt och fotograferade Hamngatan. I bakgrunden kan man skymta Kungsträdgårdens träd. Husen på höger sida är rivna och ersatta av nya affärshus.

Vaktparaden i ett regnigt Kungsträdgården.

Banposten låg vid centralstationen. Jag sommarjobbade på korsbandsavdelningen, och sorterade de korsband som skulle ut med järnväg till hela landet. I sorteringshallen hade vi ett stort antal postsäckar uppspända på ställningar. Varje säck var märkt med namnet på en stad. Detta var innan postnumrens tid. Några av sorterarna kunde 6 000 orter utantill. 
Den osorterade posten kom i stora korgar som i en aldrig sinande ström rullades in till oss. Vi tog kuverten, läste vilken stad det skulle till och slänga det i rätt säck. Ibland kastade man för långt eller för kort och det hamnade i fel säck, men det hade man inte tid till att bry sig om. Det gällde att hålla ett högt tempo. Många försändelser med tidningar var inte förseglade så när det blev ett uppehåll i arbetet slog vi oss ner i en mjuk hög med tomma postsäckar och läste tidningarna innan vi lade tillbaka dem i sina kuvert och slängde ut dem i rätt postsäckar. 
Banposten revs i mitten av 1980-talet.

Torghandeln på Hötorget. Då fanns det en stor varuhiss som ledde ner till det skyddsrum vilket användes som förråd åt torgförsäljarna.

Uppe på terrasserna ovanför Sergelgången hade en man fått i sig för mycket alkohol och tuppat av. En man ger sig tid att sitta ner och hålla en tröstande hand. De flesta väljer att titta åt något annat håll.

Ordningsmakten anländer till mannen som fallit omkull. ”Här får du inte ligga”.

Med lite besvär lotsas mannen ner till en väntande polisbil, 
för vidare transport till fyllcell, där han fick nyktra till.

Royal var en biograf på Kungsgatan. 
Under dagtid kostade en biobiljett till senaste James Bond-filmen 6 kronor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar