Stockholm 1967 del 3, fotograferade av Henrik Henrikson


Trappan utanför Konserthuset vid Hötorget 1967. Poliserna verkar vara ena hyggliga grabbar - men pistoler har de.

Dubbeldäckare var ett nytt inslag i Stockholms stadsbild 1967. De introducerades för att kunna ersätta spårvagnarna, vilka skulle tas bort i samband med att man införde högertrafik hösten 1967.

”US go home”. Vid denna tid demonstrerades det ofta i Stockholm mot USA´s krig i Vietnam.

I Klarakvarteren revs hela kvarter för att ge plats för nya kontor och parkeringshus. De små privatbutikerna blev uppsagda och kunde inte göra annat än rea ut hela sitt lager innan de vräktes och husen revs.

På Sergelgången fanns på den här tiden en trappa upp till terrasserna och gångbroarna som var populära platser att besöka soliga dagar.

Sergels torg. Den höga glasobelisken hade ännu inte kommit på plats, och att de runda ”kakformarna” mitt i rondellen skulle bli fönster ner till gångstråken under marken, det kunde man inte ana.

Oljebolaget Caltex´s turistpiloter syntes i stan på sina vespor. De åkte före till den adress som turisterna ville komma till. Kul grej som inte finns idag.

”Plattan” på Sergels torg, där man håller på att lägga det svartvita mönster som skulle bli som en symbol för Stockholms city. I förgrunden den grop där kulturhuset senare skulle resa sig.

Stockholms slott. Denne dignitär har just besökt kungligheterna och ska nu, lite rund under fötterna, ta sin limousin hem.

På en solig plats högst upp på Konserthustrappan tar denna man igen sig efter en våt natt.

Tegelbacken. Nog för att man på den här tiden lät bilarna få ta den största platsen, men det här är väl lite väl trångt passage för gående. Mannen som kommer gående gör en snabb honnör för den unge fotografen.


1 kommentar:

  1. Kul att se bilder från den tiden. Det väcker många minnen. /Roger

    SvaraRadera